Şifrenizi mi Unuttunuz?
Hesabınıza yeniden girebilmeniz için e-mail adresinize yeni şifrenizi göndereceğiz.
HIZLI MENÜ
Hardaliye +
  • Hardaliye; asma yaprağı, hardal tohumu ve üzüm kullanılarak hazırlanan Trakya’ya özgü, yöresel bir içecektir. Kırklareli’de de rastlayabileceğiniz bu içeceğin patenti alınarak milli içecek haline getirilmesi hedeflenmektedir.
  • Kuvvet verici, iştah açıcı, harareti önleyici, tansiyonu dengeleyici, dolaşım ve bağışıklık sistemlerini düzenleyici etkileri bulunmaktadır.
  • Hardaliye’nin koyu renge sahip olması için özenle seçilen papazkarası üzümler kabuğu kırılacak şekilde ezilmekte, ardından şarap ve sirkeye dönüşmesini engellemek için kabuğu çatlayacak kadar ezilen hardal tohumu ile asma yaprağı kaplı fıçılara yerleştirilmektedir. Kıvama geldiğinde de süzülerek içilmeye hazır hale getirilmektedir.

Halen Uzunköprü ilçesine bağlı Kırcasalih ve Yeniköy'de yapılan renk, koku ve tadı ile özel bir içecektir.

Yuvarlak ve ağaç fıçılarda yapılması esastır. Güz zamanı bağ bozumunda her cins üzüm aralarına hardal konularak mayalanmaya bırakılır. Bir süre bekledikten sonra (20 gün kadar) üzümleri suyu çıkmaya başlar. Fıçının alt kısmında bulunması gereken musluğundan bir miktar akıtılarak üst tarafından tekrar dökülmek suretiyle harmanlama yapılır. Bu işlem kısa aralıklar halinde tekrarlanır. Yaklaşık bir aylık süre sonunda mayalanma gerçekleşip içime hazırdır kış boyunca içimi yapılır.

Malzemeler