Şifrenizi mi Unuttunuz?
Hesabınıza yeniden girebilmeniz için e-mail adresinize yeni şifrenizi göndereceğiz.
HIZLI MENÜ
Keşan Kent Müzesi (MÜZE KEŞAN) +

Keşan Kent Müzesi (MÜZE KEŞAN)

Tarihi ve kültürel değerleri ile yaşayan Keşan’ın “Müze Keşan/ Keşan Kent Müzesi” projesi, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Keşan Belediyesi tarafından Keşan’ın kent tarihinin ve kültürel zenginliğinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, kent müzelerinin en önemli amaçlarından olan kente ait olma duygusunu ve kentlilik bilincini geliştirmek, şehrin turizm potansiyelini artırmak hedefleri doğrultusunda 01 Şubat 2020 tarihinde başlamış, müze binasının tarihi için önemli olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümü olan 18 Mart 2024 tarihinde tamamlanarak müze ziyarete açılmıştır.

Müzeye ev sahipliği yapan bina, 1914 yılında Çanakkale Muharebeleri sırasında Cephe Gerisi Hastanesi olarak hizmet vermiş; savaş sonrasında, Hilal-i Ahmer Hastanesi (Kızılay Hastanesi), Memleket Hastanesi ve 90’lı yılların başına kadar Devlet Hastanesi olarak kullanılmaya devam etmiştir. Kentin en iyi korunmuş, kent merkezinde, 100 yılı aşkın bir süredir var olan ve uzun yıllar hastane olarak kullanılan binanın, hastane işlevini yitirmesine rağmen halk arasında “Eski Hastane” şeklinde adlandırılması binaya yüklenen anlam açısından önemlidir. Bir yaş grubu kentli için çocuğunun doğduğu, diğer bir yaş grubu için aile büyüklerini kaybettiği bina, kentlinin hafızasında hastane olarak yer edinmiştir. 2020 yılında oluşturulan Kent Müzesi Koordinasyon merkezi ile kentlinin gözünde yeni bir anlam kazanmış ve aslında yıllardır özlemi duyulan “müze” işlevi kentli tarafından kısa sürede benimsenmiştir.

Tescilli bir yapı olan Hastane Binası, restorasyonu, yeniden işlevlendirilmesi ve çevre düzenlemesi ile kentin marka değerine, turizmine ve tanıtımına Keşan Kent Müzesi olarak katkı sağlamaktadır.

Keşan’ın geçmişiyle geleceği arasında bir köprü kuran Keşan Kent Müzesi iki kattan oluşmaktadır. Kendi içinde simetrik, E şeklindeki binanın giriş sağ koridorunda Keşan’ın tarih öncesi dönemlerinden Cumhuriyet’in İlanı’na kadar kronolojik bilgi panoları, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve Hersekzade Ahmet Paşa’nın silikon heykelleri, Çanakkale Savaşları’nda Keşan’ın önemini anlatan cephe dekorunda Mustafa Kemal Atatürk’ün silikon heykeli, müzik kültürü odasında ünlü müzisyen Selim Sesler’in silikon heykeli ve bunların yanında göç, basın iletişim tarihi, sağlık tarihi anlatımları misafirleri karşılamaktadır. Bir tarih koridorunu anımsatan alanda Keşan tarihinde iz bırakan olaylar ve kişiler, fotoğraf, belge ve halktan toplanan envanterle yer almaktadır. Koridorun karşı tarafına geçildiğinde fauna flora, iklim, Saros Körfezi, diaromalarla aktarılan tarım faaliyetleri, eğitim tarihi, gelenek görenekler, mutfak kültürü, mimari, yönetim ve spor tarihi bölümleri yine halktan toplanan envanterle anlatılmakta; led ve dokunmatik ekranlarla desteklenmektedir.

Binanın alt katında oluşturulan Zanaatkarlar Çarşısı’nda, demirci, kalaycı, ayakkabıcı gibi unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin yanı sıra Keşan’ın yerel esnafından birebir silikon heykellerin de yer aldığı örneklemeler ve yerelde 57 yıl kesintisiz yayınlanan Önder Gazetesi’nin matbaa makineleri ve dokunmatik ekranda oluşturulan dijital arşivi yer almaktadır.

Ayrıca alt katta bulunan atölye ve geçici sergi alanı ile bahçede yer alan amfitiyatro okulların ve kurumların etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır.

Proje, “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda restorasyon uygulama ödülüne layık görülmüştür. 

Keşan Kent Müzesi, Keşan Belediyesi’ne bağlı özel müze statüsünde olup, 18 Mart 2024 tarihinde ziyarete açılmıştır.

 

Adres                    : Yukarı Zaferiye Mh. Necati İşcan Cd No:2 Keşan

Telefon                 : (0535) 589 31 37

E Mail                   : -

Ziyaret Günleri     : Pazartesi Hariç Diğer Günler Açıktır.

Ziyaret Saatleri     : Yaz - Kış 08:30-17:30

Ücret                     : Ücretsiz

MüzeKart             : Geçersiz

 

Hızlı
Keşfet!
Tavsiye Edilen Sezon
Manzara
Ulaşım
Gastronomi