Şifrenizi mi Unuttunuz?
Hesabınıza yeniden girebilmeniz için e-mail adresinize yeni şifrenizi göndereceğiz.
HIZLI MENÜ
Kuskus +
  • Kuskus yapımı Trakya mutfağında kışlık hazırlıkları arasında önemli bir yer tutar. Yöre mutfağının sevilen lezzetleri arasındaki kuskus yapımı zahmetli, kendine has ritüelleri ile Trakya’nın hemen hemen her köşesinde,  yapımına rasladığımız bir hamur işidir. İçeriğindeki süt ve yumurta ile besleyicidir. Emek yoğun çalışılan köylerde, çabuk hazırlanabilir oluşu, besleyiciliğiyle sofranın ana öğünü gibi kabul görür.  
  • Süt-yumurta-su karışımı bir çeşit yapıştırıcı gibi kullanılarak, un irmik yahut bulgur tanecikleri üzerine yapışarak yuvarlak taneli bir yapıya büründürülür. Bunun içinde kuskus teknesinin uzun iki kenarına ki kişi karşılıklı oturur. Yeterince irmik yahut orta irilikte bulgur tekneye alınır.
  • Üzerine süt-su-yumurta karışımından bir cezve kadar gezdirilip irmiğin nemlenmesi sağlanır. Üzerine avuçla yeter miktarda un eklenip, karşılıklı oturanlar iki ellerini tekne içinde sağa sola savurarak ellerinin altındaki irmiğe unun yapışarak gittikçe yuvarlak bir şekil almasına çabalarlar. İrmikli un karışımı nemini kaybettikçe cezve ile süt-su-yumurta karışımı ilave edilip, yine bir parça un ilave edilir. Bu işlem ile un irmiğin etrafına yapışarak yuvarlaklaşmaya başlar. Yuvarlaklaşan kuskuslar istediğimiz ölçüdeki bir kevgire alınır.
  • Kuskus teknesinin üzerinde elenerek, küçük taneciklerin yine tekneye düşmesi sağlanır. İstediğimiz boyuttaki kuskuslar ise temiz bir bez üzerine, kenara alınır. Bu işlem ile elimizdeki irmik bitene kadar ( yahut istediğimiz miktar neyse ) kuskus yapımına devam edilir.

Kışlık hazırlanan ev makarnası çeşitlerinden olup yapımı oldukça zahmetlidir. Makarna hamuru gibi hazırlanan hamur küçük parçalara ayrılarak tahta tekne kenarlarında zaman zaman unlanarak çok küçük yuvarlaklar haline getirilip kalın delikli kalburdan geçirilir. Güneşli havada iyice kurutularak saklamaya alınır. İstendiği takdirde fırınlanmaktadır. Bol suda haşlanarak pişirilir.

Malzemeler
İrmik
Buğday unu
Süt
Su